diversiteit van duiken
Deel deze pagina!
twitter     facebook    

Duiken bij Dauin & Apo Island

Negros is het eiland ten Westen gelegen van Cebu, een lang uitgestrekt eiland met voornamelijk in het zuiden een hoop duikactiviteiten. Negros is op verschillende manieren te bereiken vanaf Cebu, met de ferry of met het vliegtuig naar Dumaguete. Aan de kust van Dauin ligt een lang donker vulkanisch zandstrand, waar het een paradijs is voor “critter” liefhebbers en macroleven. Het onderwaterleven is hier bijzonder rijk en divers. De geweldige koralen van Apo Island liggen binnen handbereik en er worden regelmatig dagtrips georganiseerd naar omliggende eilanden, waaronder Apo Island, maar ook Siquijor en Sumilon, die op maximaal anderhalf uur varen verwijderd liggen. Apo Island heeft een internationale reputatie voor de diversiteit in koralen, met meer dan 400 gedocumenteerde soorten. Omdat de wateren rondom Apo marine park is, zijn er slechts 2 resorts gevestigd op Apo Island. Vooraf reserveren voor een eilandverblijf is dus noodzakelijk, met name voor het hoogseizoen. De diepe zeestraat tussen Cebu en Negros staat er bovendien om bekend dat er veel dolfijnen en soms walvissen doorheen zwemmen, dus de kans is aanwezig dat ze zich hier laten zien. De watertemperaturen schommelen tussen de 27 en 30 graden Celsius, heerlijk comfortabel dus, en er hoeven dus ook geen dikke pakken gedragen te worden.

Geniet van de duiken op vulkanisch zand, de koralen van Apo Island en de "critters" langs de kust van Dauin
Accommodaties zijn hier van middenklasse tot zeer luxe en liggen direct aan de kust met tropische tuinen
Helder en warm water, uitgebreide service tijdens het duiken, vers fruit op de boot en mooie duiken, wat wil je nog meer?
Er komen verschillende bijzondere soorten inktvissen voor hier, waaronder deze flamboyante zeekat
Aan het eind van de middag bieden het zwembad en de bar een heerlijke plek om van de zon te genieten
Deze dwerg paardvleugelvissen zijn goed gecamoufleerd op het zand. Ze leven in paren en "lopen" op hun vinnen
Bijna elke zeester heeft wel een dier dat leeft tussen zijn stekels. Het loont de moeite om eens van dichtbij te kijken
Negros heeft naast prachtige duiken ook mooie natuur boven water, leuke stadjes en een gastvrije bevolking

De afwisseling van duikstekken is vrij groot te noemen, van stijle wanden tot koraaltuinen, stromingsduiken, zeegrasveld en zandvlaktes. Er is hier voor ieder wat wils. Er heeft zich nog geen massatoerisme ontwikkeld hier, waardoor er vaak zondere andere groepen gedoken kan worden. Daarnaast is er aan land ook voldoende te doen om een vakantie compleet te maken. Het nationale park “Cuernos de Negros” heeft 40.000 hectare aan jungle, vulkanen en watervallen, waar het heerlijk vertoeven is. Dumaguete city is te bereiken voor levendige markten, winkels en restaurantjes. Negros heeft veel grote suikerriet plantages en rijstvelden. Van de rietsuiker wordt onder andere de welbekend Tanduay geproduceerd. De uitgedoofde vulkanen van Negros herbergen ook een aantal prachtige meren, die zeker de moeite waar zijn om te bezoeken, Twin Lakes en Lake Balanan. Alleen de route er naartoe is al de moeite waard. De paden kronkelen omhoog en omlaag tussen cocos plantages en jungle door. Met name in de dichter begroeide stukken jungle leven nog tal van wilde dieren als vogels, apen, reptielen en kleine katachtigen.
Negros is prima te combineren op een rondreis door de Visayas, met de andere eilanden Cebu en Bohol. Maar ook een combinatie met Manilla is goed mogelijk doordat de binnenlandse vluchten meestal voordelig zijn.