diversiteit van duiken
Deel deze pagina!
twitter     facebook    

Duiken bij Malapascua Island

Malapascua Island is een klein, tropisch eilandje op 3,5 uur rijden ten Noorden van de luchthaven Cebu. Om er te komen is een transfer nodig en vervolgens een korte van 25 minuten per boot. Op het eiland zijn een aantal hotels en duikshops te vinden, die pal naast het lokale dorpje gelegen zijn. Het eiland heeft een mooi wit zandstrand en een aantal hele mooi duiksites. Malapascua is vooral bekend geworden door de aanwezigheid van de imposante voshaai op het rifplateau van Monad Shoal. De laatste jaren is er veel inzet geweest van de duikshops om de regels aan te scherpen en te zorgen dat deze majestueuze dieren hier blijven komen.

Een prachtig tropisch eiland met enkele hotels en geweldige duikstekken, Malapascua is niet voor niks populair
Dit is een van de weinige plekken waar de majestueuze voshaai zich regelmatig laat van dichtbij laat zien
Nachtduiken op "the Lighthouse" is ideaal voor het kleinere onderwaterleven zoals zeepaardjes en mandarijnvissen
Duiken op in de Filippijnen gaat per outrigger, deze lichtgewicht boten zijn verrassend stabiel en geschikt voor duikers
Malapascua heeft heerlijk witte stranden waar het goed vertoeven is tussen de palmbomen en met een snack of cocktail
Bekijk de mogelijkheden voor dagtrips naar mooie plekken als Gato Island of Doña Marilyn en ga lunchen op Calangaman island
De Filippijnen barst van het macroleven. Iedere duiker met een camera kan al gauw mooie plaatjes schieten hier
Op de verder gelegen riffen van o.a. Gato Island wemelt het van het de inktvissen, slakken, zeeslangen en rifhaaien

Maar Malapascua is veel meer dan alleen voshaaien. Er liggen tal van duikstekken rond het eiland die wemelen van het macroleven en kleurig koraal, zoals “Little Rock”. Het ondiepe rif van “the Lighthouse” is een prima plek om nachtduiken te maken en te zoeken naar bijzondere dieren als de “blue-ringed octopus” (Hapalochlaena maculosa), zeekatten, zeepaardjes en mandarijnvissen. Ook worden er dagtrips georganiseerd naar de wat verder weg gelegen duikstekken, zoals Gato Island. Deze kale rots vormt een scherp contrast met de onderwaterwereld. Het is een afwisseling van rotsen, rotspleten en tunnels, waar zowel rifhaaien en inktvissen zich thuis voelen, maar ook vooral veel klein onderwaterleven te vinden is. Naaktslakken, zeepaardjes, mooie zachte koralen, hengelaarsvissen, en bidsprinkhaankreeften. En voor wie dat nog niet genoeg is, is er bijvoorbeeld ook nog het Doña Marilyn wrak waar gedoken kan worden. Deze duik is alleen voor gevorderden vanwege de grotere diepte t/m 32 meter. De oude ferry die hier op de bodem ligt is nagenoeg intact en hier zijn tal van dieren te bewonderen zoals adelaars- en marmerroggen, witpunt rifhaaien, snappers, sweetlips, murenes, en de zogenaamde “fire urchins” (Asthenosoma varium), waarop vaak zebrakrabben en Coleman garnalen te vinden zijn.
Er wordt hier, net als in de rest van de Filippijnen gedoken vanaf outriggers en los van de dagtrips, komt de boot na elke duik weer terug bij het eiland, om rustig even bij te komen op een heerlijk wit zandstrand met palmbomen. Echt een aanrader!