diversiteit van duiken
Deel deze pagina!
twitter     facebook    

Duiken bij Moalboal

Op 2 uur rijden van Cebu airport, aan de Zuidwest kant van het eiland Cebu, ligt het plaatsje Moalboal. De Filippino’s leven er van oorsprong van visserij en in de hoger gelegen delen van het land. Tegenwoordig zijn er verschillende hotels, resorts en duikscholen te vinden en is het toerisme ook een belangrijke bron van inkomsten geworden. Cebu is het meest centrale eiland van de Visayas, en Moalboal is daarom voor veel reizigers een stop voor een doorreis naar bijvoorbeeld Negros. Moalboal ligt aan een schiereiland met een lange kustlijn en dus is er vrijwel altijd een plek waar gedoken kan worden. De kust kent vele duikstekken met geleidelijk aflopende rifhellingen, grotten en overhangen. Het onderwaterleven is er bijzonder rijk en afwisselend, van klein tot groot.

Schildpadden behoren tot de vaste bezoekers van de diepe zeestraat tussen Cebu en Negros
De steile wanden van Pescador Island zitten vol met leven, zoals de grote frogfish, die goed gecamoufleerd is
De meeste accommodaties zijn eenvoudig maar schoon en zeer betaalbaar. Zeg nou zelf...
Spookfluitvissen verstoppen zich tussen de armen van veersterren, maar oplettende duikers kunnen ze vinden
Garnalen zijn doorgaans heel klein, maar prachtig van kleur. Op anemonen en koraal zitten ze het meest
Geniet van een uitzicht op zee en kijk over het water naar het nabijgelegen eiland Negros. Prima voor een combinatie
Accommodaties gebouwd van lokale materialen, verspreid over een tropische tuin. Op en top Aziƫ
De diversiteit in de Filippijnen en de rest van Aziƫ is ongekend, en dat maakt duiken hier tot een geweldige ervaring

 Eén van de meest bekende plekken is Pescador Island. Dit eiland op 10-15 minuten varen (afhankelijk van condities en het seizoen) van de meeste accommodaties, reikt tot 65 meter diepte en biedt een enorme afwisseling aan onderwaterleven. Er kan hier wel wat stroming staan, maar er zijn meerdere duikprofielen mogelijk waardoor minder ervaren duikers er ook kunnen duiken. Makrelen, snappers, tonijnen en barracuda’s cirkelen om het eiland, maar ook tussen de koralen schuilt veel leven zoals verschillende soorten hengelaarsvissen en schorpioenvissen. Een enorme sardines heeft dit eiland gekozen als thuisplek, en zij trekken verschillende grote jagers aan, waaronder ook de spectaculaire voshaai (Alopias vulpinus). Wie binnen de “zwerm” sardines heeft gedoken weet dat het desoriënterend kan zijn, maar een van de meest waanzinnige duikervaringen is. Een jagende voshaai maakt de ervaring dan helemaal compleet!
De duikstekken aan de kust kennen vele soorten harde en zachte koralen, die barsten van het leven. Murenes, koraalvlinders, slakken, anemoonvissen en spookfkluitvissen zijn slechts enkele voorbeelden. Schildpadden worden hier ook vaak waargenomen. Er zijn voldoende duikstekken om een flink aantal dagen te duiken, maar veel duikstekken zijn ook geschikt voor nachtduiken. Nitrox is tegen een toeslag beschikbaar en vrijwel overal worden duikcursussen aangeboden.