diversiteit van duiken
Deel deze pagina!
twitter     facebook    

Duiken op Lombok & de Gili's

Lombok is het grote eiland ten Oosten van Bali, en wordt vaak als verlenging aangedaan. Met name de 3 Gili eilanden zijn erg populair vanwege de mooie stranden, het helder blauwe water en goede mogelijkheden om er te duiken en snorkelen. Er vertrekken vanuit Bali verschillende boten naar Lombok vanaf Padang Bai, maar het is ook mogelijk om te vliegen op Lombok en vervolgens met een transfer en boot naar de eilanden te reizen. De betekenis van het woord “gili” is klein eiland. De eiland Gili Meno, Gili Air en Gili Trawangan zijn ondanks de kleine onderlinge afstand wel behoorlijk verschillend in publiek, waarbij Gili Air en Meno wat rustiger zijn. Gili Trawangan heeft een jonger publiek en biedt meer uitgaansmogelijkheden. Alle drie bieden ze een prachtige, tropische omgeving om lekker tot rust te komen en te genieten van de onderwaterwereld.

De duikstekken zijn behoorlijk divers, en de meeste daarvan zijn geschikt voor duikers van alle niveaus
Er kan op sommige plaatsen stroming staan, dan wordt er een driftduik gemaakt met veel te zien onderweg
De Gili eilanden zijn voor duikers en snorkelaars een ideale combinatie van strand en watersport
De wateren van Lombok zitten vol met schildpadden en er zijn verschillende opvangcentra
Of u nou ervaren of een beginner bent, kom duiken en laat u verrassen door de onderwaterwereld van de Gili's

Rondom de eilanden zijn de gevolgen te zien van het dynamietvissen dat hier heeft plaatsgevonden. Het koraal is op een aantal plaatsen gebroken en dat heeft tijd nodig om te herstellen. De visstand en diversiteit van het onderwaterleven heeft hier echter op het oog weinig hinder van ondervonden. Het onderwaterleven is er verrassend talrijk en divers, en er kun dus prachtig gedoken gesnorkeld worden. Grote scholen makrelen, bultkoppapagaaivissen, fusiliers, schildpadden, haaien, zeeslangen, zeekatten, en schorpioenvissen zijn er te vinden, maar ook het kleinere leven komt er voor, zoals koraalvlinders, lipvissen, anemoonvissen enz. Het pygmee zeepaardje (Hippocampus bargibanti) komt er voor, maar alleen de ervaren gidsen weten die met het blote oog te vinden. Er kan wel wat stroming staan op de meeste duikplekken, maar hier wordt met de duikplanning rekening mee gehouden. Op de verschillende eilanden zijn diverse duikscholen aanwezig en worden tevens cursussen aangeboden.

Een verblijf op de Gili eilanden kan uitstekend worden gecombineerd met een verblijf of uitstapjes en excursies naar het grote eiland Lombok, waar er veel meer te doen en zien is dan op de eilanden. Lokale dorpen, rijstvelden, wandelingen, fietstochten en kookcursussen, er zijn volop mogelijkheden en er kan een programma “op maat” worden gemaakt.