diversiteit van duiken
Deel deze pagina!
twitter     facebook    

Aliwal Shoal

Aliwal Shoal & Rocky Bay Reef

Aliwal Shoal is een rifcomplex 4 kilometer op zee vanuit de kust plaats Umkomaas. Warm water vanuit Mozambique zorgt niet alleen voor aangename watertemperaturen maar vaak ook goed zicht. Het rif is zo’n 1,5 kilometer lang en een thuishaven voor veel groot onderwaterleven. Schildpadden, murenes, roggen, haaien en dolfijnen, maar ook walvishaaien en walvissen worden hier gezien. Het rif is vernoemd naar de Britse driemaster „Aliwal” die in 1849 bijna op het rif liep. De bijna aanvaring werd vastgelegd in het scheepsjournaal en daarna werd het rif op de zeekaarten bijgeschreven als Aliwal Shoal. Het rif heeft een grillige vorm met grotten, spelonken en is rijkelijk begroeid met zachte koralen en sponzen, waardoor het een enorm diversiteit aan onderwaterleven herbergt.

Blacktips komen in grote getalen af op het geurspoor van het uitgezette aas, wat ze vanaf mijlenver kunnen ruiken
Langs de Afrikaanse kust zwemmen de grootste tandbaarzen die u ooit zult zien, en ze zijn niet schuw
Aliwal Shoal is een uitstekende locatie om met de indrukwekkende tijgerhaaien te duiken en ze van dichtbij te bewonderen
Gitaarroggen zijn vaak op het zand te vinden waar ze jagen op prooien verborgen onder het zand
Wie de kans krijgt deze dieren van zo dichtbij te zien kan niets anders dan bewondering hebben

Aliwal Shoal is één van slechts 3 plaatsen ter wereld waar met tijgerhaaien gedoken kan worden zonder kooi. Een zinderende ervaring, zelfs voor de meest doorgewinterde duikers. De duiken met tijgerhaaien vinden plaats in relatief ondiep water (15 meter) en aas wordt voorafgaand aan de duik verspreid. Naast tijgerhaaien zijn de kansen om hier andere haaiensoorten te zien ook groot. Hamerhaaien, rifhaaien, zandtijgerhaaien en witte haaien zijn een paar van de bezoekers van dit rif. Aliwal Shoal heeft tal van duikstekken die ook geschikt zijn voor de minder ervaren duiker, met grotten, spelonken, zandvlaktes, pinnacles en zeer gevarieerd onderwaterleven. Er liggen een aantal wrakken bij de riffen Aliwal Shoal en Rocky Bay die zeer de moeite waard zijn, zoals de „Nebo”, „Produce” en „Griqualand”. Rocky Bay, een duikgebied, iets ten Zuiden van Aliwal Shoal, ligt bezaaid met grote rotsblokken, wat een grillig onderwaterlandschap maakt. Hier zijn nog eens een dozijn duikstekken te vinden voor duikers van alle niveaus.