diversiteit van duiken
Deel deze pagina!
twitter     facebook    

Duiken in Bunaken Marine Park

Dit park behoort tot één van de eerste marine parks van Indonesië. Bunaken Marine Park bestaat uit 6 eilanden; Bunaken, Manado Tua, Big Nain, Small Nain, Mantehage en Siladen. De eilanden worden van het vaste land van Noord-Sulawesi gescheiden door een heel diepe watermassa, die een verrassend rijk onderwaterleven bevat. Bunaken staat bekend om de duikstekken met steile wanden, stroming en de ontmoetingen met schildpadden, rifhaaien, makrelen en andere grote vissen en de diversiteit aan koralen. Dichtbij de fameuze "coral triangle" gelegen - de biodivesiteit hotspot van de wereld - telt Bunaken Marine Park alleen al meer dan 390 koraalsoorten! Er leven hier 5 soorten schildpadden en geschat wordt dat hier 70% van alle vissoorten uit West Indo Pacific voorkomt. Er wordt een jaarlijkse bijdrage gevraagd van duikers die hier komen duiken van ongeveer €10 per persoon. Het is mogelijk om tijdens de oversteek met de boot voorbij zwemmende grienden tegen te komen. Doorgaans worden hier meerdere duiken op één dag gemaakt, tenzij de afstand naar het resort klein genoeg is.

Steile wanden vol met prachtige harde en zachte koralen en rijk aan vis, daar staat Bunaken Marine Park om bekend.
De groene zeeschildpad (Chelonia mydas) is slechts één van de 5 schildpaddensoorten die u hier kunt bewonderen.
Tussen het koraal is er overal leven te vinden, in allerlei kleuren en formaten, opvallend en gecamoufleerd.
Duiken in Bunaken betekent meestal duiken met stroming. Deze stroming zorgt voor veel voedingsstoffen en dus grote vissen!
Spookfluitvissen zijn soms lastig te herkennen vanwege hun uitstekende camouflage, maar fascinerend mooi.

Omdat Bunaken Marine Park dichtbij de Bangka eilanden en Lembeh Strait ligt is het absoluut aan te raden deze duikgebieden met elkaar te combineren. Ieder van deze duikgebieden heeft haar eigen unieke duikomstandigheden en bieden een mooie afwisseling. Bezoeken aan de andere duikgebieden worden meestal via dagtrips met 2 of 3 duiken georganiseerd, en zijn afhankelijk van weersomstandigheden en soms een minimum aantal geïnteresseerden. Als u vooraf zeker wilt zijn van een bezoek aan de 3 gebieden is het verstandig om verschillende accommodaties met elkaar te combineren. Wij helpen u graag met advies hiervoor.