diversiteit van duiken

Bali

Bali, “island of the gods”, is al jarenlang een zeer populaire vakantiebestemming. Het eiland is bekend vanwege de mix van culturen en religies, om de stranden, rijstterrassen , de tempels en prachtige natuur. Maar ook op duikgebied heeft Bali meer dan genoeg te bieden. Op de meeste plekken aan de kust van Bali kan gedoken worden, maar de duikgebieden zijn grofweg in aantal regio’s te verdelen:

Nusa Penida, Candidasa, Amed

In het Zuidoosten van Bali ligt een eiland 8 kilometer uit de kust, Nusa Penida. Dit is één van de beste duikplaatsen, mede vanwege de goede kansen om hier met manta’s te duiken. In de zomermaanden juli en augustus is dit ook de beste plek om de mysterieuze maanvis (Mola mola) te bewonderen. Deze prehistorisch ogende vissen leven normaal gesproken op grote diepte, ver buiten bereik van sportduikers. De grootste exemplaren kunnen over 3 meter lang groeien. Nusa Penida is per boot bereikbaar vanuit Padangbai in ongeveer 30-40 minuten varen. Padangbai zelf heeft ook een aantal duikstekken die zeer de moeite waard zijn en geschikt voor duikers van verschillende niveaus. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilandjes in Amuk Bay, die in de juiste weersomstandigheden fantastische duiken te bieden hebben. Deze duikstekken liggen wat dieper en er moet rekening gehouden worden met stroming, maar dit biedt juist kansen op haaien, grote pelagische vissen, grote scholen en gezonde koralen. Amed ligt op de meest Oostelijke punt van Bali en precies tussen de duikstekken van Nusa Penida, Candidasa en Tulamben in. Maar ook Amed heeft een aantal duikstekken, waaronder Amed Reef, Amed Wall, Lipah Bay en Gili Selang. Sommige van deze riffen hebben in de bovenste laag van het rif “coral bleaching” opgelopen tijdens de El Nino in 1998, maar zijn intussen weer herstellende. De dieper gelegen delen zijn onaangetast gebleven door het warmere water.

Prachtige zachte koralen groeien op de steile wanden van Menjangan, in de stroming.
Mola mola's leven op grote diepte, maar komen soms uit de diepte omhoog om zich te laten poetsen.
Hengelaarsvissen zijn goed gecamoufleerd en passen hun kleur aan op hun omgeving.
Nusa Penida is dè duikstek voor het spotten van manta's en andere grote, pelagische vissen.
Grootoogmakrelen leven in grote scholen en laten zich vrij gemakkelijk benaderen door duikers.
Bali heeft zeer diverse duikplekken, van steile wanden, tot koraaltuinen en donker vulkaanzand. Voor ieder wat wils
Voor een mooie combinatie tussen heerlijk duiken, mooie cultuur en lekker strand is Bali de ideale bestemming

Tulamben

Tulamben ligt in het Noordoosten van Bali en is één van de meest bezochte duikstekken van Bali. Het 120-meter lange wrak van de Amerikaanse USS Liberty uit de Tweede Wereldoorlog ligt hier voor de kust. Het wrak is voor duikers van alle niveaus te bezoeken omdat het ondiepste punt op 5 meter diepte ligt, het diepste punt ligt rond de 30 meter diepte. Het wrak is begroeid met koraal en vormt inmiddels een thuishaven voor veel vissen, waaronder een enorme school grootoog makrelen (Caranx sexfasciatus). Naast het wrak zijn er een aantal steile wanden en drop-offs te vinden waar de grote jagers uit de zee zich kunnen laten zien. Coral garden is toegankelijk voor duikers van verschillende niveaus, maar is ook zeer geschikt voor fotografen. Verder worden duikstekken als Alam Anda en Seraya secrets door vele duikers geprezen vanwege de verscheidenheid aan macroleven.

Lovina, Pemuteran, Menjangan

Lovina ligt in het Noorden van Bali, deze kustlijn staat bekend om de zwarte zandstranden. Het zand is afkomstig van vulkanen en daar dankt het ook zijn kleur aan. Lovina heeft een eigen rif, maar met name de diepere duiken zijn hier erg de moeite waard. Vlakbij bij Lovina ligt Puri Jati, eveneens zwart zand, maar een stuk rijker met onderwaterleven. Hengelaarsvissen, zeepaardjes, naaktslakken, de prachtige ambon schopioenvis (Pteroidichthys amboinensis), en een aantal bijzondere inktvissen… U kunt het hier allemaal tegenkomen. Verder naar het Westen ligt Pemuteran, vooral bekend vanwege de “artificial reef” projecten, maar ook vanwege het aanbod van duikstekken van beginners tot gevorderden. Er staat doorgaans milde stroming en de dieptes varieren van 6-25 meter. Er zijn steile wanden te vinden, bootduiken te maken, maar ook een aantal duikstekken vanaf de kant te bereiken. In het uiterste Noordwesten van Bali ligt tot slot Menjangan, een stuk minder bekend dan de andere duikgebieden, maar zeker niet minder. Menjangan eiland is een national park en dus mag hier niet gevist worden. Hier zijn prachtige wandduiken te maken, vol met koraal en vis, en de meeste riffen hebben een rifdak  tussen  de 5 en 10 meter diepte, ideaal om de duik af te sluiten.

Kortom; tijd om Bali onderwater te gaan verkennen als u dat nog niet gedaan heeft. Wij kunnen voor u een rondreis organiseren waarbij u de mooiste duikgebieden combineert met de leukste accommodaties en afwisselt met prachtige natuur en andere (culturele) hoogtepunten van het eiland.