diversiteit van duiken
Deel deze pagina!
twitter     facebook    

La Palma

De Canarische eilanden bevinden zich ter hoogte van Zuid-Marokko, in de Atlantische Oceaan op enkele honderden kilometers van de kust. De wind vanuit de Sahara zorgt voor het zachte klimaat waar de eilanden bekend om staan. La Palma ligt het meest Noordwesten van de eilanden en is het mooiste en groenste Canarische eiland, en heeft een fascinerend en bijzonder landschap, zowel onder als boven water. Een prachtige natuur met veel groen, vulkanen, lavavelden en sprookjesachtige bossen, bananenplantages en daarnaast de Atlantische Oceaan met een diepblauwe kleur, afgewisseld met grillige basaltformaties en lavagesteente maken van La Palma een ideale vakantiebestemming, voor duikers èn niet-duikers. La Palma is officieel Spaans grondgebied en er wordt dan ook vooral Spaans gesproken.

Het onderwaterleven is er verrassend uitbundig. Rondom La Palma zit veel leven en het is bijzonder kleurrijk. Van kleine neonachtig gekleurde visjes tot flinke barracuda's, maar ook zeepaardjes, trekkersvissen, trompetvissen, kleurige lipvissen, roggen en de bijzondere engelhaaien. Op grotere diepte - 30 meter of meer - is het zwarte koraal te vinden en dat is heel bijzonder aangezien het meestal op grote dieptes groeit en buiten bereik van de meeste sportduikers valt. En wat de denken van mysterieuze duikstekken zoals ´de Kruizen van Malpique´... De temperatuur van het water is tijdens de wintermaanden minimaal 19 graden en in de zomermaanden maximaal 25 graden. La Palma heeft een zeer mild klimaat. Het is hier vrijwel altijd lente, het hele jaar door zo rond de 23 graden. Ook dat maakt La Palma tot een zeer aangename vakantiebestemming. La Palma is een rustig eiland, nog niet bedorven door het massatoerisme. De duikstekken zijn daarom altijd rustig en de groepen zijn klein. Grote kans dat je alleen maar vissen tegenkomt tijdens je duik.

Santa Cruz en Los Llanos zijn gezellige stadjes met terrassen, winkels en volop eetgelegenheden.
Deze schorpioenvis (Scorpaena canariensis) is uniek voor de Canarische eilanden, een endemische soort.
Kleurige lipvissen (Coris julius), inktvissen, zeehazen, trompetvissen, tijgermurenes, roggen en meer....
Puerto de Tazacorte heeft naast een heerlijk strand ook voldoende winkeltjes en restaurants om de dag door te komen.
Bovenop de steile hellingen van het eiland is het uitzicht werkelijk adembenemend.

De duiken worden doorgaans vanaf de kant gemaakt, maar met kleine groepen zijn bootduiken ook een optie. De eigenaren van de duikschool spreken op de duikstek met u af voor één of twee duiken, en nemen eventueel gehuurde uitrusting mee. Zij kunnen u ook van een eventuele routebeschrijving naar de duikstekken voorzien, maar de wegen wegbewijzering zijn op La Palma goed verzorgd. Na een uitgebreide briefing volgt de gegidste duik en na afloop vertellen ze u graag wat er tijdens de duik gezien is. Het gehuurde materiaal gaat vervolgens weer mee terug naar de duikschool en wordt daar gespoeld. Deze uitermate ontspannen manier van duiken maakt duiken hier leuk, makkelijk en prima te combineren met andere activiteiten.

La Palma is niet alleen duiken, maar heeft zoveel meer te bieden. Heb je een dag even geen zin om te duiken of je partner is verzot op wandelen, mountainbiken, zon en stilte, dan is La Palma jullie vakantiebestemming! Beklim de hoogste berg van het eiland (Roque de los Muchachos, 2400 m.) voor een fantastische uitzicht over het eiland en de sterrenwacht die hier is gebouwd, ga een dagje met de auto erop uit of zoek de een van de vele stadjes of strandplaatsjes op, geniet van de Spaanse keuken en de ontspannen cultuur. Zoveel afwisseling op een klein oppervlak, op slechts enkele uren vliegen van Nederland, dat maakt La Palma bijzonder en geliefd bij veel Europeanen.